قانون (Qanun)
ساز قانون با بدنه ذوزنقه شکل که می توان گفت پیشینه آن به سده های میانی (قرون وسطی) باز می گردد و از خانواده سیتار (ساز زهی زخمه ای هندی می باشد) است که با دو انگشت سبابه و دو مضراب حلقه ای شکل که به دور انگشتان بسته می شود و معمولا بصورت تک نوازی ساز قانون نواخته می شود. نوازندگان ساز قانون ایرانی می توانند با استفاده از قابلیت های صدای ساز قانون، بسیاری از گوشه های زیبای موسیقی ایرانی را بوسیله این ساز بنوازند و بهترین اجرای ساز قانون را داشته باشند و تمامی ظرایف نغمه های ایرانی را درآن نمایان سازند اما به دلیل پیروی ناآگاهانه از قانون نوازی (نوازندگی قانون) عربی امروزه قانون بسیار مشابه موسیقی عربی نواخته می شود. این ساز در کشور ترکیه هم به محبوبیت رسیده و معمولا ساز قانون ترکی مانند نوع معمولی آن، دارای 72 سیم است.

قانون
در گام های ابتدایی چنانچه به میزان علاقه مندیتان در این زمینه اطمینان ندارید پیشنهاد می شود به خرید ساز قانون دست دوم روی آورده و سپسآموزش ساز قانون را فراگیرید. استاد شما با توجه به تجربه و شناخت خود می تواند بهترین راهنمای خرید ساز قانون شما باشد. همچنین با خرید کتاب آموزش ساز قانون یا دانلود کتاب آموزش ساز قانون ( مانند : دانلود کتاب آموزش ساز قانون ملیحه سعیدی ) می توانید اطلاعات زیادی در رابطه با انتخاب خود کسب نموده و تصمیم گیری نمایید.
مدت زمان یادگیری ساز قانون بسته به استعداد و تمرین هنرجو و سبک آموزشی استاد محترم متغیر خواهد بود.
مخترع ساز قانون کیست؟ سرچشمه این ساز همانند بسیاری از آلات موسیقی دیگر نامشخص و تاریک مانده است و مدعیان هیچگونه دلیل و برهانی بر ادعای خود ندارند. بسیاری آن را به افلاطون اختصاص داده اند و بسیاری دیگر فارابی را مخترع قانون می دانند و برخی معتقدند اولین نشانه های موجودیت آن به موصل واقع در خراسان باز می گردد و اما براساس شواهد، از خاور نزدیک (آسیای غربی : کشورهای شبه جزیره بالکان) به اروپا آورده شده و در آنجا با مکانیزه کردن آن بزرگترین ساز کلاویه دار سیمی را پرداخته و ساخته اند.
امروزه بهترین سازندگان ساز قانون، سازندگان ساز قانون مصری (قانون سازان مصری) هستند.