باغلاما
باغلاما، سازی است زهی مضرابی و نواختن باغلاما، با مضرابی پلاستیکی و انگشتان میسر می گردد، و این ساز برگرفته از ساز قوپوز، (سازی دارای ریشه در آسیای مرکزی) میباشد. باغلاما، از فرهنگ مردمان آناتولی، آذربایجان و شمال عراق نشآت گرفته است. باغلاما نوازی در موسیقی های محلی کردی، موسیقی کلاسیک عثمانی، موسیقی ترک های عراق، موسیقیهای آذری، و موسیقی ارمنی دارای جایگاه مختص خود می باشد. چیدمان سیم های باغلاما از پایین به بالا ” دو، دو، سه ” است.
انواع باغلاما
باغلاما، دارای انواع گوناگونی است. معمولا آموزش ساز باغلاما که در ایران دارای طرفداران زیادی می باشد: آموزش باغلاما دسته کوتاه و آموزش باغلاما دسته بلند است. همچنین با سرچ در اینترنت، نت هایی که می توانید ملاحظه نمایید اغلب نت های باغلاما دسته کوتاه و نت باغلاما دسته بلند است.
باغلاما جورا
نوع دیگری از باغلاما وجود دارد که اندازه آن کوچک است و با نام جورا (CURA) – باغلاما جورا شناخته می شود.
دیوان
دیوان، هم یکی دیگر از انواع باغلاما بوده که خود دارای انواع گوناگونی می باشد. در اصل سازی کردی محسوب می شود و دارای محبوبیت زیادی است. معمولا آموزش ساز باغلاما کردی با بهره مندی از صدای ساز دیوان میسر می گردد.
سایر باغلاماها
تانبورا و ساز میدان و چُگور نیز از دیگر انواع باغلاما هستند. تمامی این سازها اگرچه از خانواده قپوز و تنبور و باغلاما هستند. اما در شکل و اندازه و پرده ها و نوع کوک و صدادهی سازها با یکدیگر کاملا متفاوت بوده و هرکدام آموزش خاص خود را طلب می نماید. از سویی با غلاما نیز همانند سایر سازها نوع الکترونیک آن وجود داشته و به عنوان باغلاما برقی یا باغلاما الکتریکی در مدل ها و برندهای مختلف در بازار خرید و فروش می گردند.